Σύνδεση

Login to your account

Username
Password *
Remember Me
  LinkedIn Twitter Facebook

Οικονομία

Οικονομικά Χαρακτηριστικά

Αγροτικός, κατά κύριο λόγο υπήρξε στο παρελθόν και ο χαρακτήρας της οικονομίας του Δήμου και συνολικά του Νομού, με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί σημαντικό άξονα ανάπτυξης του και κυρίως των ορεινών Κοινοτήτων του και του Δήμου Δεσκάτης (σήμερα 10% του ΑΕΠ παράγεται από τον πρωτογενή). Αντίθετα, η στροφή προς τον τριτογενή τομέα παραγωγής, με κύριους κλάδους αυτών του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών, αλλά και του τουρισμού (ΠΠΧΣΑΑ Δυτικής Μακεδονίας), υπήρξε ένας από τους κύριους αναπτυξιακούς στόχους της τελευταίας δεκαπενταετίας, ακολουθώντας και τη γενικότερη πορεία τριτογενοποίησης της ελληνικής οικονομίας (78% του ΑΕΠ παράγεται από τον τριτογενή).

Ο δευτερογενής τομέας τέλος είναι ελλιπώς ανεπτυγμένος στο Δήμο, με τις κατασκευές να αποτελούν τον μοναδικό δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο (το 22% του ΑΕΠ παράγεται από το δευτερογενή).

Η εξέλιξη των αναπτυξιακών πόρων του Δήμου την προσεχή δεκαετία, κατά την οποία θα διαφανούν οι επιπτώσεις του σχεδιασμού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο στους κρίσιμους κλάδους της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού, αποδεικνύονται καθοριστικές για την τοπική οικονομία. Σύμφωνα με τη Μελέτη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι προωθούμενες αλλαγές θα επηρεάσουν αρνητικά κυρίως τον κλάδο φυτικής παραγωγής και λιγότερο τον κλάδο ζωικής παραγωγής, κάνοντας διάκριση ανάμεσα σε καλλιέργειες που θίγονται άμεσα, όπως τα ζαχαρότευτλα και ο καπνός και σε καλλιέργειες οι οποίες μπορούν και πρέπει να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τη συμμετοχή τους στην αγροτική οικονομία, όπως οι δενδρώδεις και τα αμπέλια.

Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι η νέα Πολιτική δίνει προτεραιότητα στις νέες μεθόδους ανάπτυξης των δραστηριοτήτων αυτών (βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) και την υποστήριξή τους από μεταποιητικές μονάδες, γίνεται σαφής η κατεύθυνση «βελτίωσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού», που προωθεί ήδη το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας(2007-2013).

Σε ότι αφορά, δε, τις νέες δράσεις στον τομέα του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφαινόμενες επιπτώσεις της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η καθιέρωση των ειδικών θεματικών μορφών τουρισμού, ο συνδυασμός τους με άλλους παραγωγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας (π.χ. αγροτουρισμός) και η ελεγχόμενη μικρής κλίμακας ανάπτυξη και διασπορά των σχεδιαζόμενων μονάδων, που αποτελούν άλλωστε και κατεύθυνση του ΠΠΧΣΑΑ Δυτικής Μακεδονίας για το Δήμο Γρεβενών αναμένεται να επικρατήσουν κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, από άλλες μαζικότερες μορφές τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η αποφυγή των οικονομικών μονόδρομων και η ανάπτυξη νέων και βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, που θα αξιοποιούν τον φυσικό πλούτο της περιοχής, χωρίς ναυποβαθμίζουν το περιβάλλον αποτελεί κύριο αναπτυξιακό στόχο για την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: www.dimosgrevenon.gr, Στρατηγικός Σχεδιασμός 2012-2014


aftoApografi

exostrefeia logo

diaygeia1

moxlos epimelitirio

diadromi

logo all 4greece

digsign

banner mitroo

851729454 investment-tools-banner

1.logo consultant

 

15.a

3.tourism el-1

4.tourism en-1

5.form inter

Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Επικοινωνία

Εμπορικό Επιμελητήριο Γρεβενών

Τηλ. +24620 85501 (-2)
Τηλ. +24620 85505 (Δ.Προϊστ.)
Τηλ. +24620 83550 (Προέδρου)
Φαξ. +24620 80310, 83560
Διεύθυνση Εμμανουήλ Παπά 7, Τ.Κ. 51100, Γρεβενά
email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ενημερωτικό Δελτίο

Μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα των επιχειρήσεων του Νομού μας.