Σύνδεση

Login to your account

Username
Password *
Remember Me
  LinkedIn Twitter Facebook

Ι.Κ.Ε.

Μια νέα εταιρική μορφή επιχείρησης που απευθύνεται κυρίως σε μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις δημιουργείται, μετά την ψήφιση του νόμου «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - Νέα εταιρική μορφή - Σήματα - και άλλες διατάξεις».

Για να δείτε και να κατεβάσετε τα δικαιολογικά που χρειάζονται για την σύσταση Ι.Κ.Ε. Πατήστε εδώ.

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ ως στις αρχές του καλοκαιριού, αναμένεται να αντικαταστήσει προοπτικά τις ΕΠΕ ( Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης)...

Η συγκεκριμένη μορφή επιχείρησης διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα καθώς:

  • Δεν χρειάζεται κεφάλαια

  • Δεν απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη τουλάχιστον για τις απλές περιπτώσεις.

  • H σύστασή της μπορεί να γίνεται μέσα σε μία ημέρα, μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης του ΓΕΜΗ.

Ειδικότερα :

1. Η ΙΚΕ ανήκει στην μορφή των κεφαλαιουχικών εταιρειών και είναι επιπλέον εμπορική και έχει νομική προσωπικότητα. Το ελάχιστο κεφάλαιο της ΙΚΕ είναι ένα ευρώ (1€), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να οριστεί από τους ενδιαφερόμενους υψηλότερο μέγεθος κεφαλαίου είτε κατά τη σύσταση είτε μεταγενέστερα, με αύξηση κεφαλαίου.

2. H ΙΚΕ συστήνεται με ιδιωτικό έγγραφο, εκτός και αν προβλέπονται περιουσιακά στοιχεία πχ. ακινήτων, για τη μεταβίβαση των οποίων απαιτείται η συμμετοχή συμβολαιογράφου.

3.Για τη σύστασή της η ΙΚΕ ακολουθεί τη διαδικασία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης και μπορεί να ιδρυθεί σε μία μέρα. Και αυτό ισχύει ακόμα και για εταιρείες που η επιδίωξη του σκοπού τους απαιτεί αδειοδότηση. Το νομικό πρόσωπο μπορεί να συσταθεί, να λάβει ΑΦΜ και να λειτουργήσει. Ενόσω όμως η άδεια δεν έχει χορηγηθεί, η λειτουργία του θα πρέπει να περιορίζεται σε άλλες πράξεις (προπαρασκευαστικές εργασίες) και όχι εκείνες για τις οποίες απαιτείται η άδεια.

4. Στην διάρκεια της λειτουργίας της, απαιτείται δημοσιότητα (πχ εταιρικών μεταβολών) αποκλειστικά δια μέσου του ΓΕΜΗ ή ιστοσελίδας.

5. Προβλέπονται απλοποιημένες διαδικασίες για τις γενικές συνελεύσεις, την έγκριση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, την συνεδρίαση των οργάνων της κλπ. ενώ αποφάσεις μπορούν να ληφθούν τόσο εντός όσο και εκτός συνέλευσης

5. Μπορεί να λειτουργήσει και ως μονοπρόσωπη.

6. Ο χρόνος ζωής της ΙΚΕ είναι ορισμένης διάρκειας. Αν δεν οριστεί στο καταστατικό της, ισχύει η 12ετία. Έχει την έδρα της στον δήμο που ορίζεται στο καταστατικό και υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της καταστατικής έδρας σε άλλο κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

7. Η ΙΚΕ δεν θα εκδίδει μετοχές, αλλά μερίδια, τα οποία κατανέμονται ισομερώς στους εταίρους, ανάλογα με το είδος των εισφορών τους, είτε αυτές μπορούν να αποτιμηθούν και να εγγραφούν στον ισολογισμό είτε όχι.

8. Τα εταιρικά μερίδια ανάγονται όχι αποκλειστικά στο κεφάλαιο, των μετόχων αλλά στην συνολική αξία των εισφορών. πχ, εταίρος μπορεί να προσφέρει αντί για κεφάλαιο εργασία, ή οποιαδήποτε άλλη παροχή υπηρεσιών.

Επειδή οι παροχές αυτές δεν μπορούν να αποτιμηθούν, η αξία τους καθορίζεται στο καταστατικό.

9. Το ύψος των εγγυητικών εισφορών (π.χ. από τράπεζες, άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα), καθορίζεται από το καταστατικό και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 75% του ποσού για το οποίο ο εταίρος έχει αναλάβει ευθύνη καταβολής. Τα στοιχεία των εγγυητικών εισφορών (χρόνος, ύψος, σύνθεση) δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά.

10. Πριν από κάθε διανομή κερδών στους εταίρους, το αποθεματικό της εταιρείας θα πρέπει υποχρεωτικά να ενισχύεται με το 1/20 των καθαρών κερδών, ώστε να διαφυλάσσονται τα συμφέροντα των πιστωτών. Το αποθεματικό μπορεί να κεφαλαιοποιείται ή να συμψηφίζεται με ζημίες.

11. Η ΙΚΕ είναι υποχρεωμένη να τηρεί βιβλίο εταίρων και ενιαίο βιβλίο πρακτικών. Κάθε χρόνο συντάσσει ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, που περιλαμβάνουν τον ισολογισμό, τον λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως, τον πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων και προσάρτημα, που περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και επεξηγήσεις, καθώς και την ετήσια έκθεση του διαχειριστή για την εταιρική δραστηριότητα κατά τη χρήση που έληξε.

 

digsign

banner mitroo

851729454 investment-tools-banner

Gemi
Yms
aftoApografi

exostrefeia logo

diaygeia1

moxlos epimelitirio

diadromi

logo all 4greece

Επικοινωνία

Εμπορικό Επιμελητήριο Γρεβενών

Τηλ. +24620 85501 (-2)
Τηλ. +24620 85505 (Δ.Προϊστ.)
Τηλ. +24620 83550 (Προέδρου)
Φαξ. +24620 80310, 83560
Διεύθυνση Εμμανουήλ Παπά 7, Τ.Κ. 51100, Γρεβενά
email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ενημερωτικό Δελτίο

Μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα των επιχειρήσεων του Νομού μας.